ارتوپدی

انواع بریس و آتل طبی؛ چه زمانی از آن‌‌ها استفاده کنیم؟

انواع بریس طبی و آتل

بریس طبی و آتل ارتوپدی از ابزارهای تخصصی هستند که از آن‌ها جهت درمان و تسکین آسیب‌های ناشی از شکستگی، التهاب مفاصل یا آسیب‌های ورزشی استفاده می‌شود. این سازه‌ها می‌توانند اندام‌های آسیب‌دیده را در بهترین حالت ممکن نگه دارند و از این طریق روند بهبودی را سرعت بخشند. البته تفاوت‌های جزیی نیز با هم دارند که بیش‌تر در کاربرد و ویژگی‌های آن‌ها مشهود است.

آتل‌ها از مواد سفت و محکمی ساخته می‌شوند و عمدتاً نیز به منظور جلوگیری از حرکت‌های اضافی در نواحی خاصی مانند استخوان‌های شکسته مورد استفاده قرار می‌گیرند. این در حالی است که بریس‌ها در موارد کشیدگی، پارگی رباط‌ها یا دوران توان‌بخشی پس از شکستگی‌ها کاربرد دارند. این مقاله از سایت مدیکال نبض قصد دارد تا توضیحاتی در خصوص انواع مهم بریس و آتل طبی، تفاوت هر کدام و کاربردهای تخصصی آن دو اطلاعات جامع و مفیدی ارائه دهد.

تعریف بریس

به زبان ساده بریس طبی یا همان ارتز (orthosis) نوعی ابزار تخصصی است که با محافظت از مفاصل آسیب‌دیده به کاهش درد، تثبیت مفاصل و پیشگیری از بدشکلی‌های احتمالی کمک زیادی می‌کند. این وسیله با داشتن قطعات فلزی مستحکم و پارچه‌هایی با قابلیت عبور هوا، هم از مفصل محافظت می‌کند و هم راحتی بیشتری را برای شما به ارمغان می‌آورد.  

با استفاده مداوم و صحیح بریس طبی، مفصل به طور تدریجی در جای خود ثابت شده و باعث می‌شود دامنه حرکتی به حالت طبیعی خود بازگردد؛ بنابراین، اگر پزشک متخصص استفاده از بریس طبی را برایتان تجویز کرده، آن را جدی بگیرید. تجربه نشان داده، درصد بهبودی در بیمارانی که طبق دستور پزشک از بریس طبی استفاده می‌کنند، بسیار بیش‌‌تر بوده است.

انواع مهم بریس طبی

هر بریس، کاربرد خاص خود را دارد؛ بنابراین نمی‌توان به طور تصادفی آن را انتخاب کرد! برخی از بریس‌ها تنها برای دوران نقاهت کارایی دارند و برخی دیگر برای استفاده طولانی‌مدت طراحی شده‌اند. به همین جهت باید متناسب با نوع عارضه و محل آسیب‌دیده یکی از انواع پرکاربرد آن را انتخاب نمود.

امروزه بریس‌های ارتوپدی یکی از راهکارهای درمانی متداول برای کنترل حرکت، کاهش فشار روی مفاصل؛ همچنین اصلاح ناهنجاری‌های ساختاری محسوب می‌شود. انواع مختلف بریس طبی در ادامه آمده است.

بریس زانو

زانوها از جمله آسیب‌پذیرترین مفاصل بدن به شمار می‌آیند. این عضو از بدن وظیفه دارد تا بین حرکات لگن و مچ پا هماهنگی کاملی ایجاد کند. عموماً آسیب دیدن زانو در بین ورزشکاران، کارگران یا حتی افراد سالمند خیلی رایج است. در این شرایط، بریس زانو یا زانوبند طبی می‌تواند باعث ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده شود.

پزشک متخصص با توجه به نوع آسیب و شدت آن، مدل‌های خاصی از بریس زانو از زانوبندهای نرم قابل انعطاف تا بریس‌های سفت‌تر با مفاصل قابل تنظیم را به بیمار تجویز می‌کند.

بریس مچ پا

مچ پا بیش از سایر مفاصل بدن درگیر حرکات روزمره، ورزش و فعالیت‌های بدنی است. همین فعالیت زیاد باعث می‌شود بیش‌تر در معرض آسیب‌هایی مانند پیچ‌خوردگی، کشیدگی تاندون یا التهاب قرار گیرد. بریس‌های مچ پا نیز به منظور جلوگیری از حرکات ناگهانی و کنترل‌نشده ساخته می‌شوند. بدیهی است با وجود این وسیله، می‌توان به راحتی به انجام ورزش و فعالیت‌های روزمره زندگی پرداخت.

یکی از مهم‌ترین مزایای بریس مچ پا، خاصیت فشرده‌سازی آن است که باعث کاهش تورم و التهاب می‌شود. در نتیجه روند بهبودی تسریع می‌یابد. بریس مچ پا AFO از انواع پیشرفته‌ آن است که نه تنها مچ بلکه ناحیه ساق پا و حتی بالاتر از آن را هم پوشش می‌دهد. از این‌رو، اگر آسیب‌دیدگی خیلی عمیق است، گزینه مناسبی از بریس طبی مچ پا به حساب می‌آید.

بریس مچ دست

همه ما کم‌وبیش با احساس درد، خستگی یا بی‌حسی در مچ دست آشنا هستیم. البته این احساس در میان افرادی که بیش‌تر از دست‌هایشان استفاده می‌کنند، شایع‌تر است. بریس مچ دست راه‌حل کاربردی و مفید برای تسکین این دردها شناخته می‌شود.

بریس طبی از نوع مچ دست، نوعی وسیله‌ی ساده، اما پرکاربرد جهت ثابت نگه‌داشتن مچ در موقعیت طبیعی است. این وسیله می‌تواند فشار وارده بر مفاصل را کاهش داده و باعث بهبودی سریع‌تر آن شود. یک بریس خوب و  مناسب باید بتواند مچ را در موقعیتی طبیعی خودش نگه دارد. با استفاده منظم از این وسیله، می‌توان تأثیر چشمگیری را در کاهش درد، التهاب و در نهایت بهبود عملکرد مچ دست شاهد بود.

بریس کمر

بریس کمر

می‌توان گفت نیمی از انسا‌ن‌های جهان با مشکل کمردرد مواجه هستند. خواه این مشکل به علت سبک زندگی کم‌تحرک و بلند‌کردن اجسام سنگین باشد و یا آسیب‌دیدگی ورزشی، در هر صورت کمر اولین عضوی است که سیگنال خطر را ارسال می‌کند. بریس کمر با جلوگیری از فشار اضافی به عضلات شکم و باسن، مهره‌های ستون فقرات را در تراز مناسبی نگه می‌دارد. در نتیجه درد کمتری احساس می‌شود.

آتل چیست؟

آتل یا اسپلینت (Splint)یکی از ابزارهای ارتوپدی است که با استفاده از آن می‌توان عضو آسیب‌دیده را بی‌حرکت نگه داشت. این وسیله‌ی پشتیبان از موادی مانند فلز، پلاستیک و چوب ساخته می‌شود که برای محافظت از نواحی که دچار شکستگی، کشیدگی یا ضرب‌دیدگی شده است، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شاید در نگاه اول گچ پزشکی با آتل اشتباه گرفته شود! اما تفاوت زیادی بین این دو است. بر خلاف گچ که اطراف عضو را به طور کامل می‌پوشاند، آتل‌ها از یک طرف باز هستند که این استفاده از آن را بسیار راحت می‌کند.

انواع آتل‌های ارتوپدی و موارد استفاده از آن

هر قسمت از بدن، بسته به نوع آسیب‌دیدگی و محل آسیب به آتل‌ ارتوپدی خاصی نیاز دارد که در ادامه به معرفی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

آتل وولار (volar splint)

یکی از پرکاربردترین انواع آتل‌ ارتوپدی، آتل وولار است که برای ثابت نگه‌داشتن قسمت‌هایی از مچ و کف دست به کار می‌رود. این نوع آتل به صورت طولی در سطح داخلی (کفی) ساعد و مچ قرار می‌گیرد و از مچ تا کف دست امتداد می‌یابد، بدون اینکه حرکتی به مفاصل اصلی این ناحیه بدهد.

آتل وولار در مواردی مانند شکستگی‌های استخوان دیستال رادیوس، صدمات استخوان‌های کارپال (مانند تری‌کویتروم، همات، پیزیفرم یا ذوزنقه) و پیچ‌خوردگی‌های شدید مچ دست نیز کاربرد دارد. از این آتل همچنین برای آسیب‌های بافت نرم دست و مچ استفاده می‌شود.

آتل بلندبازو

برای ثابت‌ نگه‌داشتن کامل مفصل آرنج و استخوان‌های بازو تا ساعد از آتل بلندبازو استفاده می‌شود. این آتل در مواردی کاربرد دارد که آسیب‌دیدگی بیش از یک ناحیه است.

اگر بخواهیم به طور کامل به کاربرد آتل بلندبازو بپردازیم، باید بگوییم این وسیله در شرایطی مانند شکستگی‌های پایین استخوان بازو، شکستگی نوک آرنج (اولکرانون) و آسیب‌دیدگی استخوان‌های ساعد استفاده می‌شود.

با استفاده از این آتل نواحی بالای بازو تا مچ کاملاً بی‌حرکت می‌مانند که در بلندمدت باعث ترمیم استخوان می‌شود. از آنجایی که ناحیه آرنج بسیار حساس بوده، با استفاده از آتل بلند بازو تحت نظر متخصص ارتوپد می‌توانید جلوی  آسیب‌های ثانویه را گرفته و نیاز به جراحی را به حداقل برسانید.

آتل قندگیر

یکی از انواع آتل ارتوپدی که برای مچ دست از آن استفاده می‌شود، آتل قندگیر است. این آتل که نام خود را از شکل سنتی و کاربردی‌اش گرفته، از یک حلقه یا قوس فلزی مقاوم تشکیل شده که به‌صورت مستقیم روی ناحیه‌ی مچ قرار می‌گیرد. ساختار فلزی آتل با استفاده از بندهای مخصوص یا تسمه‌های طبی به اطراف مچ بسته می‌شود.

اگر بیمار به محافظت موقت نیاز دارد یا در ناحیه آسیب‌دیده ورمی مشاهده می‌کنید، آتل قندگیر می‌تواند گزینه مناسبی برای ثابت نگه‌داشتن مفصل و هم امکان بررسی و تعویض پانسمان است. با این توصیفات، اگر دچار شکستگی در ناحیه مچ دست شده‌اید، آتل قندگیر می‌تواند روند درمان را برایتان تسهیل کند.

آتل اسپایکای شست

اگر مفصل شست آسیب زیادی دیده باشد، لازم است تا به خوبی مورد محافظت و ثبات قرار گیرد. آتل اسپایکای شست دقیقا برای همین منظور طراحی شده است. این ابزار به دلیل داشتن مواد سبک و مقاومی مانند پلاستیک فشرده و یا آلیاژهای مخصوص از تشدید آسیب جلوگیری می‌کند.

طراحی آتل اسپایکای شست به این صورت است که ضمن پشتیبانی از شست با باند یا تسمه به مچ دست متصل می‌شود تا ثبات بیشتری ایجاد کند. از آتل اسپایکای شست معمولاً برای مواردی مانند التهاب تاندون شست (دکوئروین) کشیدگی یا پارگی رباط‌ها، آسیب‌های مفصل پایه شست کاربرد دارد.

آتل ناودانی اولنار

برای استخوان اولنار و ناحیه آرنج نیز آتل ناودانی اولنار استفاده می‌شود. این آتل شکستگی‌ها، پیچ‌خوردگی‌ها و آسیب‌های مفصل آرنج و اولنار را درمان می‌ کند.

آتل ناودانی اولنار از دو قسمت اصلی تشکیل شده است: یک قسمت ناودانی که دور استخوان اولنار قرار می‌گیرد و یک قسمت خمیده که به دور ساعد دست می‌پیچد. این دو قسمت با تسمه‌ و گیره‌هایی به هم متصل می‌شوند تا استخوان‌ها ثابت مانده و حرکت نکند.

آتل خلف ساق رکابدار

مچ پا نیز از دیگر نواحی مهم بدن است که در حرکت و تعادل ما نقش مهمی دارد. هر گونه آسیب در این ناحیه می‌تواند درد شدیدی ایجاد کند. از این‌رو، مراقبت از مچ پا و استفاده از ابزارهایی مانند بریس طبی و آتل ارتوپدی امری ضروری است.

ساختار آتل خلف ساق رکابدار از دو بخش اصلی تشکیل شده است. بخش اول که به پشت ساق پا می‌چسبد و از بالای زانو شروع شده و تا پایین پا امتداد دارد. بخش دوم آتل که به دور مچ پا پیچیده می‌شود، از پشت مچ شروع می‌شود و به آن قفل می‌شود.

زانوبند و آتل طبی

چه زمانی از آتل استفاده کنیم؟

بدیهی است زمانی که یک استخوان یا مفصل آسیب می‌بیند، اقداماتی برای ثابت نگه‌داشتن آن باید انجام داد. این کار با استفاده از ابزارهایی مانند آتل یا گچ صورت می‌گیرد. این ابزارها با فشاری که به ناحیه آسیب‌دیده وارد می‌کنند، مفصل یا استخوان را در جای خود ثابت نگه می دارند.

زمانی که استخوان‌ها می‌شکنند، از آتل گچ به منظور جلوگیری از حرکت به سمت ناحیه آسیب‌دیده استفاده می‌شود. اگر استخوان‌ها در مکان مخصوص خود ثابت نباشند، احتمال جابه‌جایی و آسیب بیش‌تر آن‌ها خیلی زیاد است. مزیت دیگر آتل‌ها در کاهش تورم آن است. بعد از این‌که تورم و درد به کمترین میزان خود رسید، برای تثبیت بهتر استخوان‌ها از گچ استفاده می‌شود تا فرد آسیب‌ و درد کمتری را احساس کند.

بررسی تفاوت‌های بریس و آتل

هر دوی آتل‌ها و بریس‌های طبی جهت حمایت و محافظت از نواحی آسیب‌دیده بدن استفاده می‌شوند، اما خب، تفاوت‌های عمده‌‌ای نیز در نحوه کاربرد و زمان با هم دارند.  از آتل بیشتر در شرایط فوری و اضطراری مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمانی که فرد دچار آسیب شدید مانند شکستگی استخوان و پیچ خوردگی، آتل می‌تواند ناحیه آسیب‌دیده را بی‌حرکت کند. هدف اصلی آتل حفاظت از ناحیه آسیب‌دیده تا زمان ورود پرشک است.

بریس‌ها برخلاف آتل‌ها، برای استفاده طولانی‌مدت در طول روز طراحی می‌شوند. این وسیله غالبا برای افرادی که دچار کشیدگی عضلات، پارگی رباط‌ها و یا آسیب‌های بافت نرمی دارند، تجویز می‌شود. در نهایت، آتل برای شرایط فوری و اورژانسی مناسب است و بریس بهترین گزینه برای دوران نقاهت، بازتوانی و پشتیبانی مستمر از مفاصل و اندام‌های حساس بدن به شمار می‌رود.

جمع‌بندی

در پایان باید گفت آتل و بریس طبی، دو ابزار مهم در دنیای ارتوپدی هستند که هرکدام با هدف خاصی طراحی شده‌اند. آتل‌ها برای بی‌حرکت کردن اندام در شرایط اورژانسی و بریس‌ها، به‌ویژه بریس‌ طبی در پشتیبانی از مفاصل نقش مهمی ایفا می‌کنند.

اگر قصد خرید انواع بریس و آتل برای اندام‌ها را دارید، بهتر است سری به فروشگاه اینترنتی مدیکال نبض بزنید. این مجموعه محصولات باکیفیت از برندهای معتبر داخلی و خارجی را به شما معرفی می‌کند، ضمناً با خرید از این سایت از مزایای مشاوره تخصصی رایگان، ارسال سریع، قیمت‌های رقابتی و پشتیبانی ۲۴ ساعته نیز بهره‌مند می‌شوید.

1 دیدگاه در “انواع بریس و آتل طبی؛ چه زمانی از آن‌‌ها استفاده کنیم؟

  1. نیما گفت:

    بسیار عالی و کارآمد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *